2022.08.25.

6 probléma, ami megmérgezheti a párkapcsolatod

Szinte a fellegekben járunk a boldogságtól, amikor egy igazi társsal vagyunk, és mindenben kiegyensúlyozzuk egymást. Igen ám, de a boldogság mindig egy pillanatnyi állapot.. Napi szinten tennünk és küzdenünk kell érte, hogy megmaradjunk ebben a kapcsolatban, és ne boruljon fel a párunkkal kialakított egyensúly.

Lássuk, mi az a 6 ok, amitől veszélybe kerülhet a kapcsolatod!

Az exek árnyéka

Ha valami 100% százalékosan  tönkretehet egy kapcsolatot, az a volt párotok emlegetése.

Mert gondolj csak bele, milyen programok futnak le a párod agyában, amikor megemlíted az exed…Nyomban hozzá fogja hasonlítani magát, megfelelési kényszer alakul ki benne, és akár még az is előfordulhat, hogy nem érzi magát elég jónak hozzád, esetleg az eszébe juthat, hogy te még mindig a volt párod társaságra vágysz, nem is igazán az övére…

Szóval ha valamit kerülni kell egy kapcsolat működéséhez, akkor az a múltbéli szerelmek felemlegetése. Különben a párod arra is gondolhat, hogy nem dolgoztad fel az exeddel való szakítást, és ha esélyed nyílna rá, bármikor szívesen visszatérnél hozzá.

 

A túl sok posztolás megöli az intimitást, az igazi élményeket

A social media lesújtó hatással van a párkapcsolatokra. Mindenki a lehető legtökéletesebb fényben szeretné láttatni magát, mintha ő lenne a világ legboldogabb embere. Egzotikus nyaralás, luxuslagzi, széles mosoly az agyongyúrt férjjel és a fitnessmodellnek is beillő feleséggel. Aztán sokszor a felszín mögé nézve kiderül, hogy a makulátlan testek titka a Photoshop, a boldogság pedig csak egy látszólagos, talmi csillogás.

Ám ez a látszólagos tökéletesség szörnyű hatással lesz másokra: úgy érzik majd, hogy az ő életük nem képes felérni ehhez a tökéletességhez, esetleg az ő párkapcsolatuk nem is lehet ennyire szuper és sugárzó. Még rosszabb, ha ennek hatására ti is életetek minden kávézását, sétálását és utazását azonnal posztoljátok, hogy versenyben legyetek a Nagy kékségen a legtökéletesebb pár címéért…

Sokkal jobb a privát élményeiteket kettesben megélni, hiszen nem tudjuk, pontosan mi rejlik az állandóan tökéletes fotókat posztoló párok mögött. De gyanítható, hogy ha valakit csak a posztolgatás érdekel, akkor ott rejtőzik pár komoly probléma.

 

Nem mertek konfrontálódni

Egy jól működő párkapcsolatot is veszélybe sodorhat, ha nem mertek konfrontálódni egymással a felmerülő problémákban. Mert lehet, hogy te nem arra a színházi előadásra szeretnél menni, mint a párod, vagy teljesen más elképzeléseid vannak a nyaralásról, ahhoz képest, mint amit a párod mesélt neked a nyári tervekről. Ha csak bólogatsz, és úgy teszel, mintha te is ezeket a dolgokat szeretnéd, akkor óhatatlanul ellenérzés alakul ki benned olyan pozitív élményekkel kapcsolatban, amelyeknek  örömöt kellene okoznia neheztelés helyett.

Ilyenkor igenis fel kell emelned a szavad, és akkor is érdemes elmondani a véleményed, ha az konfliktushelyzetet teremt. Mert egy kapcsolatban mindkét félnek ki kell nyilvánítania az akaratát, és azt is meg kell tanulnotok, hogyan jussatok konszenzusra vitás kérdésekben.

Ne félj attól, hogy a konfrontáció tönkreteszi a kapcsolatot! Előbb-utóbb úgyis eltér majd a véleményetek bizonyos kérdésekről, és a párod még azt is tisztelni fogja benned, hogy önálló véleményed van mindentől, nemcsak elfogadod az ő nézeteit.

Ez nem a kapcsolatok végét, hanem valójában az igazi kapcsolatok kezdetét jelenti.

 

Manipuláljátok egymást

A kommunikáció a jó kapcsolatok egyik legfontosabb ismérve. Ha két ember között működik az őszinteség, akkor már nagy baj nem történhet, hiszen a legzűrösebb dolgokat is képesek lesztek megbeszélni. A bajok inkább ott kezdődnek, amikor nyílt lapok helyett ravasz húzásokkal, játszmával és manipulációval próbál valaki hatást gyakorolni a másikra.

Például ha minden gondért a másikat tekinted bűnösnek, vagy direkt visszaélsz a jóindulatával, és úgy mesélsz el egy helyzetet, hogy így a másik többet foglalkozzon veled.

Játszmák és manipuláció helyett válasszátok az őszinteséget. Ez a hosszú és jól működő kapcsolatok titka.

 

Bekavarnak a rokonok

Egy kapcsolat ideális esetben két ember kapcsolódásáról szól, a legszörnyűbb esetben pedig a rokonok marionettjátékosként akarnak titeket irányítani, és mindenben befolyásolni szeretnék a személyes döntéseiteket a kapcsolatról. Lehet, hogy te vagy a párod szerettek véleményt kérni nehéz ügyekben a családtagoktól, azonban ezt sem szabad túlzásba vinni.

Ugyanis lehetnek olyan rokonok, akik esetleg vérszemet kapnak, és innentől kezdve mindenbe bele akarnak szólni…Illetve nem is kellene a családtagjaitoknak a kelleténél nagyobb betekintést adni a kapcsolatotokba, ugyanis ez csak rátok, kettőtökre tartozik. Hiszen a titeket körülvevő szülők, testvérek sosem fogják olyan jól ismerni a helyzetet és annak befolyásoló tényezőit, min ti, a kapcsolat tényleges résztvevői.

Jobban jártok tehát, ha szembenéztek a kapcsolat nehézségeivel, és mindent megbeszéltek a párotokkal, mert ez az egyetlen járható út, ezen túl pedig  ha egy párkapcsolati coach-hoz fordultok, aki segít harmonizálni kettőtök kapcsolatát.

 

A kelleténél többet vagytok együtt

Ha egy kapcsolatban minden klappol, könnyen megeshet, hogy az elején sülve-főve együtt vagytok, szét sem lehet robbantani titeket. Ami nagyszerű, de könnyen függőséget alakíthat ki, és megszünteti a személyes, privát szférát. Gondolj csak bele: ha állandóan üzeneteket küldözgetsz a párodnak, állandóan felhívod, akkor lehet, hogy túlzásba viszed a kapcsolódást, és ellenérzéseket válthatsz ki a szerelmedből. Ráadásuk ennek lehet egy pszichológiai hátulütője is: ha minden energiádat a társadba fekteted, akkor neked már semmi sem marad, pedig önmagára is fókuszálnia kell egy igazi egyéniségnek.

Szóval legyetek együtt sokat, de magadra is fordíts időt, és ne zaklasd minden friss ügyben a párod, mert könnyen az agyra mehetsz, és idővel elidegenítheted magadtól.

Ha találkozták már a felmerülő veszélyek egyikével – netán többel is–, akkor érdemes stabilizálnod, még erősebb alapokra helyezni a párkapcsolatod. Ebben óriási segítségedre lehet egy párkapcsolati coach, aki profi a párok egymásra hangolásában, a kapcsolatuk megerősítésében, és a vitás helyzetekre is van ötlete. Gyere, vagy gyertek el hozzám párkapcsolati coachingra, és emeljétek magasabb, örömtelibb szintre a kapcsolatotokat!

© 2024 Lélekzóna